DE NEDERLANDSE POLITIE ERKENT: ‘’ONSCHULDIGE PERSONEN VAN INTERPOL VERGETEN AF TE HALEN’’

Een grote groep Nederlandse moslims staat onterecht op terreurlijsten en komt hierdoor structureel in binnen- en buitenland in de problemen. De politie heeft altijd ontkent betrokken te zijn geweest bij de terreurlijsten en niet verantwoordelijk te zijn voor Interpol-meldingen. Nadat MRWN afgelopen maart een reeks rechtszaken tegen de Landelijke Politie Eenheid heeft aangespannen, erkende de politie in alle zaken een verkeerd besluit te hebben genomen. Ook erkende de politie toch verantwoordelijk te zijn voor de Interpol-meldingen. De politie zou de personen van Interpol vergeten zijn af te halen nadat was gebleken dat zij niet interessant zouden zijn.

In mei 2022 heeft MRWN het Meldpunt foutieve verwerking persoonsgegevens’ geopend. Hier zijn tot op heden meer dan 80 meldingen binnengekomen. Het gaat om personen die tijdens het reizen naar het buitenland in het kader van terrorisme bestrijding worden vastgehouden en teruggestuurd. In sommige gevallen gaat het om detentie van enkele weken zonder dat er sprake is van een aanklacht. De slachtoffers krijgen van de plaatselijke autoriteiten te horen dat ze door de Nederlandse overheid op Interpol zijn geplaatst.

In Nederland worden de slachtoffers door het terrorisme label onder andere structureel staande gehouden, verliezen zij hun (toekomstige) baan of worden met groot machtsvertoon aangehouden om vervolgens met een excuus weer terug naar huis te worden gestuurd. In de meeste gevallen leidt de reputatieschade tot problemen in de zakelijke en privésfeer.

 

Ongeloofwaardig narratief

Vrij snel na het onderzoeken van de eerste casussen bleek het terrorisme-narratief ongeloofwaardig. Er staan ambtenaren van Justitie, Binnenlandse zaken en andere ministeries op de terreurlijsten. Als er echt sprake zou zijn van (potentieel) terrorisme, dan zou dit tijdens de periodieke controles van de ministeries naar voren komen. Daarnaast staan er bestuursleden van moskeeën, islamitische organisaties en andere sleutelfiguren uit de islamitische gemeenschap op de terreurlijst. Het is waarschijnlijker dat deze personen, zoals in de uitzending van RTL naar voren kwam, op basis van een onderbuikgevoel op enig moment bij de politie in beeld zijn gekomen. Vervolgens is er te snel onjuiste informatie is gedeeld die niet meer teruggehaald kan worden.

 

De NCTV en een particulier ‘onderzoeksbureau’

Bij een deel van de slachtoffers is gebleken dat de NCTV en een particulier ‘onderzoeksbureau’ betrokken is geweest. Met behulp van creatieve interpretaties zijn grote groepen onschuldige personen zonder gedegen onderbouwing op een zwarte lijst terecht gekomen. Deze lijst is in een latere fase internationaal verspreid.

 

Geen perspectief

Ondanks dat de minister van Justitie Dilan Yesilgoz het probleem heeft erkend en er inmiddels veelvoudig aandacht voor is geweest in de media, worden de slachtoffers tot op heden geen enkel perspectief geboden. Hierdoor staan onschuldige burgers machteloos tegenover een grote en sterke overheid. De slachtoffers betalen duizenden euro’s aan advocaatkosten om van de verschillende autoriteiten te horen dat er geen informatie over ze bekend is. Ondertussen verdrinken velen in de psychische klachten.

 

Oplossing

Een eerste stap is dat de overheid de slachtoffers excuses aanbiedt en een onafhankelijk onderzoek laat verrichten. Zolang daar geen sprake van is, zal MRWN strijden voor een rechtvaardige oplossing. MRWN onderzoekt onder andere individueel welke informatie er over de slachtoffers is opgeslagen en verspreid, en laat onjuiste informatie verwijderen.

 

Steun jij ons ook? Doe dan een donatie zodat wij meer voor de islamitische gemeenschap kunnen betekenen.

Doneer hier

Vragen of opmerkingen? info@mrwn.nl