Abed vertrok met zijn familie in september voor de bruiloft van zijn neef. Inmiddels zit hij al 8 maanden vast in Gaza. Door de oorlog die Israël nog altijd voert tegen de Palestijnen, is het voor Abed niet gelukt om terug te keren naar Almere. Op de grens wordt hij geweigerd, hoewel hij een Nederlands paspoort heeft, mag hij niet weg. Hulp vanuit de Nederlandse overheid krijgt hij niet. Zelfs niet na een dringende oproep van de burgemeester van Almere Hein van der Loo aan de minister van Buitenlandse Zaken d.d. 12 februari 2024:

(https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/367532/burgemeester-doet-dringende-oproep-aan-minister-haal-almeerder-abed-weg-uit-gaza)

Na 7 oktober heeft Abed meteen contact gezocht met de Nederlandse ambassade te Tel Aviv. Van de hele groep Nederlanders heeft iedereen akkoord gekregen om terug te mogen vliegen naar Nederland op Abed na. Dit houdt in dat de groep op een lijst is geplaatst van mensen die het land uit mogen reizen. Wie er op de lijst komt bepaalt o.a. Israel. De reden waarom Abed niet op de lijst mag is tot op heden onbekend. Via Egypte heeft betrokkene meerdere keren geprobeerd het land te verlaten, maar helaas zonder resultaat.

Abed verbleef eerst in Rafah, een stad waar de Palestijnse burgers eerder dit jaar heen zijn geleid, omdat het hier veilig zou zijn. Maar niet veel later werd de stad plat gebombardeerd door Israël. Hij is de stad ontvlucht en verblijft nu bij zijn ouders. Hij mist zijn gezin ontzettend en weet niet wanneer hij hen weer zal zien. “Mijn dochters vragen constant aan mijn vrouw waar ik blijf en wanneer ik terug kom.” Zijn vrouw antwoordt dat hij op werk is, terwijl zij dagelijks de beelden van de bombardementen op het nieuws ziet. Dagelijks probeert zij telefonisch contact te leggen met haar man, maar de verbinding is niet altijd optimaal.

We roepen iedereen op om te helpen. Jouw bijdrage, hoe klein ook, kan een groot verschil maken voor Abed om veilig thuis te krijgen.

 

Help MRWN het werk voort te zetten middels een eenmalige of maandelijkse donatie.