Den Haag, 12 mei 2024

Muslim Rights Watch Nederland (MRWN) veroordeelt ten zeerste het buitensporige politieoptreden tijdens het vreedzame pro-Palestina protest op de Universiteit van Amsterdam. De agressieve acties van tegendemonstranten vormen een directe aanval op de vrijheid van meningsuiting en het recht op vreedzaam protest.

De politie heeft gefaald in haar taak om het demonstratierecht van medewerkers en studenten te beschermen tegen de gewelddadige provocaties van pro-Israël tegendemonstranten. Integendeel, de politie veroorzaakte zelf het geweld door disproportioneel en agressief op te treden tegen de vreedzame demonstranten!

Burgemeester Femke Halsema faalde eveneens in haar verantwoordelijkheid om de veiligheid en grondrechten van haar burgers te waarborgen. Het onverantwoordelijke optreden van de burgemeester heeft de situatie onnodig doen escaleren en de rechten van demonstranten ernstig geschaad.

MRWN steunt de oproep van de Moslim Studenten Associatie (MSA) aan universiteiten om de banden met Israëlische instellingen te verbreken vanwege de voortdurende misdaden en genocide gepleegd tegen Palestijnen.

Als reactie op het falen van de autoriteiten om de veiligheid van demonstranten te garanderen, heeft MRWN het nieuwe initiatief “Protest Alliance Watch” (P.A.W.) opgericht. Dit is een samenwerking tussen MRWN en meerdere moslimorganisaties en vrijwilligers, die zich inzet voor het creëren van een veilige omgeving voor iedereen die wil opkomen voor rechtvaardigheid. Wij doen dit altijd in overleg met de politie en in samenwerking met de organisatoren van de demonstraties.

In lijn met onze missie om op te komen voor de rechten van moslims en andere gemarginaliseerde groepen, streeft P.A.W. ernaar gewelddadige confrontaties te voorkomen, de vrede te bewaken en de rechten van demonstranten te beschermen door middel van aanwezigheid, monitoren en documentatie.

 

Help MRWN het werk voort te zetten middels een eenmalige of maandelijkse donatie.

 

Naam(Required)
This field is for validation purposes and should be left unchanged.